logo

XX Aprilis AD

Közigazgatás .

A fórum 32 m széles és 142 m hosszú, négyszög alakú tér, melyet három oldalról árkádok határoltak. A város politikai és vallási központja volt. A szamniszok idejében az árkádokat két sor, nocerai kőből épített dór oszlopsor tartotta. A mai (egysoros) kialakítását a római időkben nyerte el. A tér nyugati oldalán található a suggestum, amelyről a szónokok beszéltek a néphez. A déli árkádsor előtt több talapzat is látható, amelyen a város egykori hírességeinek szobrai álltak. A fórum északi oldalát Jupiter temploma zárja, mindkét oldalán egy-egy diadalívvel.

A közigazgatási hivatalok épülete a fórum déli oldalán helyezkedik el. Itt voltak a városi hivatalnokok és bírák irodái. Az i. sz. 62-es földrengés lerombolta, de hamar újjáépítették az eredeti terveknek megfelelően.

romaikor_kepA gyűlésterem a fórum délkeleti oldalán található. Valószínűleg ebben az épületben tartották meg a városi választásokat. A választók észak felől közelíthették meg öt bejáraton keresztül az épületet, majd a nyugati oldalon távozhattak, szintén öt kijáraton keresztül a Via dell Abbondanza irányában. A déli oldalán az épületnek egy tribün található, ahonnan a megbízott városvezetők figyelhették a szavazás folyamatát. A belső falakat és a padlót eredetileg márványburkolat díszítette.

A bazilika a legjelentősebb épületek egyike Pompeiiben. A város egykori bíróságának adott otthont, illetve gazdasági életének központja volt. Az épület görög építészeti jellemvonásokat mutat, feltételezhetően Kr. e. 120-ban építették az oszkok. Belsője háromhajós kialakítású, öt bejárattal.

Nero diadalíve, a fórum felől tekintve, Jupiter templomának bal oldalán található.

Caligula diadalíve Jupiter templomának jobb oldalán található, az északi falak felé vezető főút mentén.

A háromszögletű fórum (Forum Triangolare) Pompeii déli oldalán található. A bejáratát ión oszlopok díszítik. A fórumot 95 dór oszlop fogja közre, kivéve a déli oldalon, ahol a nagyszerű kilátásnak állták volna útját. A város „szórakoztató negyedének” részét képezi, mely magába foglalja Ízisz és Jupiter Meilichius templomát illetve a színházakat.