logo

XX Aprilis AD

Földrengés Pompeii-ben Kr.u. 62-ben.

Pompeii és a környező települések lakói hozzászoktak a gyakori földrengésekhez, melyek nem keltettek pánikot. Ezt ifjabb Plinius írásaiból is ismerjük.

Kr. u. 62. február 5-én egy erős földrengés rázta meg a vidéket, súlyos károkat okozva a kikötőben és a városban. A délutáni órákban bekövetkezett földrengés az utólagos becslések szerint 7,5-ös erősségű lehetett a Richter-skála szerint.

romaikor_kepFebruár 5-én a város lakossága Augustus császár ünneplésére készült, ugyanakkor a város védőszentjének ünnepe is erre a napra esett. A földrengést általános pánikhangulat követte, amelyet csak tetőztek az olajlámpák által okozott tüzek. A közeli Herculaneum és Nuceria városait szintén érintette a földrengés pusztító ereje. A földmozgás következtében számos templom, lakóház, híd, valamint út elpusztult.
A feltételezések szerint szinte a város összes épülete megrongálódott. A földrengést követő napokban a városban anarchia uralkodott, általános jelenséggé vált a rablás, fosztogatás, a lakosokat pedig éhség gyötörte.

Kr. u. 62 és 79 között végeztek ugyan újjáépítési munkálatokat, de a földrengés által okozott teljes kárt nem sikerült felszámolni. Nem létezik adat arról, hogy ebben az időszakban hány ember hagyta el a várost és költözött a birodalom más vidékeire. A lassú újjáépítési folyamatot a további kisebb földrengésekkel magyarázzák, melyek a Vezúv 79-es kitöréséig egyre gyakrabban jelentkeztek.
Források
Pompeii hivatalos honlapja
New Guide to Naples and Surrounding Areas, Kina Italia kiadó, 2004, ISBN 88-8180-084-5
Pompei: Guide to the Excavations, Falanga Edizioni kiadó, 2005
Erdélyi-Sugár-Zsebeházy: Vulkánok tövében, vulkánok tetején, Móra Ferenc Könyvkiadó, 1977
Hans Reichardt: Természeti Katasztrófák, Tessloff és Babilon kiadó, 1992
Baldassare Ponticello, Pompei: guida archeologica, Novara 1987
Ciro Nappo: Pompeji. Die versunkene Stadt. Verlag Karl Müller, Köln 2004, ISBN 3-89893-563-9
http://hu.wikipedia.org/wiki/Pompeii