logo

XXII Aprilis AD

Pompeii - A feltárás III.

Pompeii egy régi kitörésből eredő lávaalapzatra épült. Az ókori város nyomait véletlenszerűen találták meg 1599-ben. Csatornaásás során falmaradványokra, falfestmény-leletekre bukkantak. Miután 1748-ban, megint véletlenszerűen, újabb falmaradványok kerültek elő, megkezdődött a feltárás. Ez a feltátás könnyebbnek ígérkezett, mint Herculaneumé. Legelőször a fedett színházat, és a sírokat találták meg, a XIX. század első felében a fórum környéke került felszínre, majd megkezdték a restaurálást is.

Fiorelli nevét nem csak a tudományos ásatások bevezetése miatt illik megemlíteni, az ő ötlete volt a gipsznyomatok készítése is. A láva megőrizte a benne elbomló test körvonalát, Fiorelli az üregbe gipszet öntött, majd megkötése után lebontotta róla a lávahamut. Így maradt ránk több felnőtt és gyermek, de a haláltusa görcsébe merevedett kutya gipsznyomata is.

A városfalakon kívül, a Porta Marina felé vezető úton láthatjuk Villa dei Misteri-t, egy patrícius lakóházát. Gyönyörű, ókori freskót őriz számunkra a ház, a dionüszoszi misztériumokról. A színek ma is olyan elevenek és ragyogóak, mint 2000 évvel ezelőtt.

Ha besétálunk a Porta Marinán, Pompeii tengeri kapuján, egyenesen a Fórumra vezet az út. Érdemes kis időt szentelni az Antiquarium meglátogatására. A sok mozaikdarab, szobor, tárgyi emlék mellett legmegrázóbb élmény a haláltusájukat vívó emberek gipsznyomata.

Ha tovább haladunk a Fórum felé, balról látható Apolló temploma, az előkerült szobrok másolatával. Eredetijüket a Nápolyi Nemzeti Múzeum őrzi.

A város legrégibb, délnyugati részén helyezkedett el a Forum. Az eredetileg szabálytalan négyszög alaprajzú piacteret az i. e. II. században három oldalról, kétszintes oszlopcsarnokokkal vették körül. Földszintjük dór, emeletük ión oszloprendes.

A tér északi oldalát Jupiter temploma zárja le. Az elől hat, kétoldalt négy-négy oszloppal határolt, mély előcsarnokból nyílik a belül oszlopsorokkal szegélyezett cella. A Fórum szabályos négyszög alaprajzú tere a templom főtengelyében áll. A Fórumot övező oszlopcsarnokok, porticusok mögött szentélyek és középületek helyezkednek el.

A Basilica, hatoszlopos homlokzatú előcsarnokával, a fórum délnyugati sarkánál, a porticus hátoldalához kapcsolódik, i. e. 105-ben épült.

Az Amfiteátrum a város keleti részén i. e. 80 körül épült. Ellipszis alakú arénáját és alsó üléssorait a sziklatalajból faragták ki. A további üléssorokat a kitermelt és körben felhalmozott törmelékre építették, amelyekkel végül 135 méter hosszúságúra és 104 méter szélességűre növekedett, 10 000 nézőt fogadott be. A feltöltést egyik oldalon a városfal, a máshol boltívekkel áthidalt, támpillérekkel megerősített fal tartja.

A város lakóházai eltérő építési idejüknek megfelelően különféle alaprajzi típusokat képviselnek.

Az i. e. II. században épült Pansa-ház tabliumából ión oszlopokkal körülvett, tágas peristil udvarra érünk, közepét kert és halas medence foglalja el, az oszlopfolyosóból pedig szobák nyílnak.

A Verriusok háza ismét más típust képvisel. A rendkívül széles ház átriumából tablinum közvetítése nélkül, két oszloppal megosztott széles kapu vezet a széltében megnyújtott, tágas peristil udvarba. Erről a két oldaláról helyiségek nyílnak, a szemközti oldalt pedig az épület határoló falai zárják le.

Casa dei Vetti átriumában szép mitológiai festményeket látunk, peristilje ápolt növényekkel, bronz- és márványszobrokkal díszített, az északi porticus alatti lakosztály freskói gyönyörűek. Pompei-vörös alapon, fekete frízen Ámorok játszadoznak.

Casa del Fauno egyrészt faunszobra, másrészt a Nagy Sándor és Dareiosz csatáját ábrázoló mozaikja miatt lett híres.

Casa de Menandro igazi érdekessége, az aranylapra festett faliképen kívül, a ház fürdőszobája. Zöld falát finom stukkó díszíti, kis falfülkéjében vizet fröcskölő nők freskója látható. Mozaik-berakásos padlóján tengeri állatok képe, küszöbén egy sötétbőrű rabszolga az illatszeres edénykével.

Végül egy, a tragikuma miatt ismertté vált épület, a Villa di Diomene. A ház pincéjében női és gyermekcsontokat találtak, valószínűleg itt szerették volna átvészelni a katasztrófát.Forrás:
http://zold.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=31651