logo

XX Aprilis AD

Templomok

Aszklépiosz temploma a Via Stabiana mentén található. Homlokzata egyszerű, akárcsak belső kialakítása. Az udvar közepén álló oltárt nocerai tufából faragták, mögötte négy korintoszi oszlop választja el a szentélytől, ahol az imádott isten szobrát tartották. Korábban Jupiter templomának tartották, viszont az itt talált szobrok alapján valószínűbb, hogy Aszklépiosz számára épült az Kr. e. 3-2 században.

Ízisz temploma egy udvar közepén épült fel. Központi részét korintoszi oszlopok tartják. Valószínűleg az i. e. 2 században épült majd a 62-s földrengést követően újjáépítették. Az templom két oldalfülkéjében Anubisz és Harpokrátesz szobrai álltak, míg a központi beugróban valószínűleg Ízisz szobra. A templom díszítései a negyedik pompeii korszak stílusjegyeit viselik.

A Lares-szentély egyike a legértékesebb épületeknek a fórumon. A tér hosszanti irányába nyílik. Az épület előtt nyolc bazaltkő található vaskampókkal, amelyek segítségével márványlapokat lehetett lefogatni. Valószínűleg egykori oszlopok alapjait képezték, amelyek az i. sz. 62-ben bekövetkezett kitörés során elpusztultak. A belső udvaron az egykori oltár alapköve látható.

Jupiter temploma a fórum északi részét zárja le. Kr. e. 2. században épült a szamniszok uralkodása idején. A templomban Junonak, Minervának és Jupiternek áldoztak. Vestibulumát tizenkét korintoszi oszlop díszítette. A templombelső padlóját márványmozaik díszítette. Jupiter márványból készült fejszobrát, melyet itt találtak, ma a nápolyi Nemzeti Régészeti Múzeumban őrzik.

romaikor_kepVénusz temploma a Porta Marinatól jobbra található. A város egykori védőszentjének templomát a 62-es földrengés megrongálta, majd a 79-es kitörés során véglegesen elpusztult.

Apolló temploma az Kr. e. 3. században épült. A templomot 48 korintoszi oszlop tartotta. A szentélyét szintén korintoszi oszlopok vették körbe. Apolló mellett Merkúrt illetve Dianát is tisztelték benne.

Fortuna Augusta temploma Kr. e. 3. században épült Marcus Tullius megbízásából a császári család dicsőítésére. A templomot márványlépcsősoron keresztül lehet megközelíteni. Vestibulumát hat korintoszi oszlop díszíti. A templom végében két fülke található: egyikben Augustus császár szobra állt.

Vespasianus temploma, melyet a császár dicsőítésére építették a fórum keleti oldalán található Eumachia épülete és Lares szentélye között. A márvány oltár domborművei az áldozatbemutatást ábrázolja. A templom hátsó részének egyik fülkéjében levő szobor szintén az áldozatbemutatás kultuszát ábrázolja.

a dór templom az egyik legrégebbi templom volt a városban, melyet a 62-es földrengés pusztításainak után nem állítottak helyre. Nevét a belső udvart körülvevő dór oszlopsorról kapta. Valószínűleg Athéné és Héraklész tiszteletére építették, ezt bizonyítja a közelben megtalált oszk felirat is.