logo

XX Aprilis AD

Pompeii - Amphiteatrum

A város keleti szegletén i. e. 80 körül épült. Ellipszis alaprajzú arénáját és alsó üléssorait a sziklatalajból faragták ki. A kitermelt törmeléket ezek körül feltöltötték és erre helyezték a további üléssorokat, amelyekkel az építmény 136 m hosszúságúra és 104 m szélességűre növekedett, és 20 000 nézőt fogadott be.

A feltöltést egyik oldalon a városfal, a többin boltívekkel áthidalt támpillérekkel erősített körítő támfal tartja. A nézőtér felső övezeteire a körítőfal melletti páros lépcsőkön elérhető felső körüljáróról juthattak. Az arénába a hossztengely két végén nyíltak bejáratok.

romaikor_kepAz amfiteátrum i. e. 70-ben épült és egyike a legjobban megőrzött római amfiteátrumoknak. Kb. 20 000 néző befogadására volt képes. Az auditóriumot három részre osztották, akárcsak a színházak esetében: az első sorokban (ima cavea) a város legtehentősebb polgárai ülhettek. Tűző nap esetén az nézőteret hatalmas ponyva, a velarium fedte be.
Az épületet gladiátorviadalokra használták. A résztvevők a főtengely két végében található kapukon keresztül juthattak a küzdőtérre. Bevállt szokás volt, hogy míg az egyik kapun a gladiátorok a harctérre léptek, addig a másikon keresztül távolították el a halottakat. Kr. u. 59-ben egy heves verekedés tört ki Pompeii és Nuceria „szurkolói” között, ami miatt a játékok rendezését 10 évre felfüggesztették. A verekedés kitörésének oka talán az volt, hogy Pompeii lakossága nem nézte jó szemmel Nuceria római kolóniává való avatását, minek következtében területeket csatoltak el Pompeiitől.

A nagy palaisztra egy hatalmas, négszögletű építmény volt, közepén egy medencével. Elsősorban a császári propaganda által támogatott fiatalság számára volt gyakorlótér. Elsősorban sportversenyeket tartottak itt, de ugyancsak ezen a helyen képezték ki a város fiatal katonáit.

a szamniszi palaisztra jóval kisebb volt az előzőnél. I. e. 2. században épült Ízisz temploma mögött. Az oszkok uralkodása idején kisebb sportvetélkedőket szerveztek Pompeii fiatalsága számára, később gyűlések rendezésére használták.


Forrás:
http://www.sulinet.hu/eletmod/hogyantovabb/tovabbtanulas/elokeszito/muveszettortenet/2het/roma.html