logo

XXII Aprilis AD

További épületek

Vetutius Placidus thermopóliuma egyike a 89 feltárt intézménynek, melyben meleg ételt és italt szolgáltak fel (amolyan ókori snack-bar). A városlakók körében elterjedt szokás volt az ebéd házon kívüli elfogyasztása.
A thermopóliumok általában két helyiségből álltak: az elsőben, mely az utcára nézett, tárolták és szolgálták fel az ételt, míg a hátsó helyiségben a vendégek leülhettek és elfogyaszthatták ebédjüket. Vetutius Placidus thermopóliumát kis beugrók voltak, melyben Larest, Merkúrt és Dionüszoszt tisztelték.

A Macellum, vagy fedett piac a császárok korában épült. Bejáratát a fórum felől márványoszlopok díszítették. A téren kívül az üzletek az északi oldalon álltak, míg kisebb üzletek a déli oldalon. A fedetlen részen szintén kisebb üzletek voltak, illetve egy kút. Az épület végében egy fülkében a császári család szobrai álltak. A fülke baloldalán egy csatorna található, amely az egykori halpiacnak számára biztosította a vizet.

A Mensa Ponderaria a római piac azon része volt, ahol a mértékegységeket ellenőrizték.

A Horrea egy négyszögletű, téglaoszlopokra támaszkodó épület egykoron gabonatároló volt. Ma a régészeti leleteket tárolják benne.

Az Eumachia épülete volt a kelmefestők és kelmekereskedők központja. Eumachia papnő építette Concordia Augusta (Livia császárnő másik neve) tiszteletére. Az épület bejárata a fórumra nyílt. Az épület belső udvarát a császárnő szobra díszíti. A papnő szobra, amely szintén az udvart díszítette ma a nápolyi Nemzeti Régészeti Múzeumban látható.

Stephanus ványolója kétszintes épület, melynek földszintjént volt berendezve a műhely, az emeletén pedig a lakóhelyiségek és a kelmék szárítására alkalmas helyiség. Az épület végében egy sor medence található, melyeket mosásra használtak, melyet akkor víz és szóda keverékével végeztek, mert a szappant még nem ismerték.