logo

XIV Quintilis AD

Temető .

Pátyon és Budaörsön a vicushoz tartozó temető is előkerült a telep feltárásával párhuzamosan. Mind a két helyen a patakparti telephez képest a dombtetőn, körülbelül 50 méterre a település szélétől kezdődött. Budaörsön egy összefüggő egységet alkot, amelyet három oldalról sikerült lehatárolni (Fig. 4).

Budapest irányába a folytatása már elpusztult, csak egy 1970-es évekbeli leletmentés hamvasztásos sírjai jelzik, hogy túlnyúlt a legutóbb feltárt területen. Pátyon, avar és Árpád-kori temető közzé ékelődve, több kisebb sírcsoportból állt és ezek folyamatosan kísérik a telepet, hosszában a patak mentén. Három oldalát itt is lehatároltuk, de északra, Páty felé kérdéses meddig tart (Fig. 22.1).

Biatorbágyon a telep feltárása nem érintette a temetőt, ellenben a patak másik partján 2004-ben, avar sírokkal keveredve előkerült egy római temetőrészlet (benne egy esetleges halomsír bronzedény készletével), sőt talán ide tartozik a budaörsi Metro áruház építésekor talált kocsisír és a közelében feltételezett halomsír is, az autópálya alatt (Fig. 2.2).


Forrás: Ottományi Katalin Újabb római vicusok Aquincum territoriumán