logo

I Martius AD

A római fürdők fűtött helyiségeinek hőmérséklete

Az ókori források a fürdőhelyiségek hőmérsékletét forrónak adják meg, de hogy milyen magas volt a hőmérséklet, azt számszerűen természetesen nem fejezik ki. Seneca szerint (epist. 86,10) a fürdőkben olyan tűzforró hőmérséklet jött divatba, hogy „abban inkább elítélt rabszolgákat kellene füröszteni.” szerinte „manapság teljesen mindegy, felgyújtották-e a fürdőt, vagy csak befűtötték” (ford. Kopeczky Rita).
Ifj. Plinius egy olyan esetet ír le (epist. 3, 14), hogy egy gazdag ember, Larcius Macedo ellen fellázadtak rabszolgái, jól megverték és hogy megtudják él-e még, a fürdő forró padlójára lökték. A fürdőkben fapapucsokat használtak, ennek kapcsán is felmerült, hogy azért, mert a padló hőmérséklete mezítláb elviselhetetlen lett volna.

Modern kutatók természetesen a fürdőhelyiségek hőmérsékletét Celsius fokban is igyekeztek kifejezni. Először Fritz Kretzschmer foglalkozott a témával, aki Saalburgban végzett kísérletei és hőtani számításai alapján arra a következtetésre jutott, hogy a caldariumokban a padló hőmérséklete 55-57°C lehetett, a levegő hőmérséklete 50°C volt, amelyhez 95-98 %-os páratartalom járult.
A tepidariumban a levegő hőmérséklete 22-25°C lehetett. Erika Brödner a még üzemben lévő régi, középkori eredetű török fürdőket hozta párhuzamként, ahol a caldariumban csaknem 100%os relatív páratartalom mellett 32-33°C, a sudatoriumban 37°C, a tepidariumban 23-25°C volt. Fikret Yegül kísérletképpen Sardisban felépített római fürdőjében a caldarium padlójának hőmérsékletét 41-42°C-ra fűtötték fel. Ő más kutató számításai alapján is a caldarium padlóhőmérsékletére a 40-42°C-ot, míg a levegő hőmérsékletének a 34-35°C-ot tartotta elfogadhatónak.

Hans-Christian Grassmann hőtani számításainál a caldariumban 32°C-ot, a tepidariumokban 22-26 °C-ot, a sudatoriumban 37°C-ot vett alapul számításaihoz. A xanteni Herbergsthermenben a próbafűtések során 35°C-ra fűtötték fel a caldariumot, a medencében a meleg víz hőmérséklete 40°C-os volt. Hans Lehar úgy gondolta a caldariumban a levegő hőmérséklete 35°C-nál, a medencéjében a víz hőmérséklete pedig 40°C-nál nem lehetett magasabb. Mivel a fürdőzők a tepidariumban is meztelenül tartózkodtak, annak legalább 24°Cosnak kellett lennie. Hőtani számításainknál ez utóbbi értékeket vettük alapul.


Fényes Gabriella


Forrás: Fényes Gabriella: Aquincumi polgárváros nagy közfürdőrendszerének működése és a déli szárny energiafelhasználása