logo

XI Quintilis AD

A kocsik

A versenyeken használt kocsi különbözött a harci kocsiktól. Míg azokat fémből készítették, addig a versenyzők gyorsaságának növelésére a versenykocsiknak minél könnyebbnek kellett lenniük, ezért fából és bőrből szerelték össze. Ezek nagyon kevés védelmet biztosítottak a hajtó számára, még instabilis is volt.
Rögzített rúdjuk volt, így igencsak életveszélyes vállalkozás volt élesen fordulni vele. Ha túl szűken fordult, felborult, ha pedig túl szélesen, „elszállt”, azaz a lendülettel oldalra sodorta a lovakat. Mindkét eset életveszélyes volt, ugyanis a futamot nem állították le, a mögötte futók lovai összetaposhatták, de maga a borulás és az esés sem volt veszélytelen.

A hajtók a kockázathoz alkalmazkodva alakították ki öltözéküket. Rövid, factiójuk színét mutató tunikában versenyeztek, testüket speciálisan kialakított bőr páncéllal védték. Fejükön ugyancsak bőrből készült sisakot hordtak. Ezek ugyan segíthettek valamit, de nem védtek a komolyabb balesetekben.
A balesetveszélyt fokozta, hogy amint ma biztonsági övvel védekeznek a kocsiból való kiesés ellen, a hajtók néha hozzákötözték magukat a kocsihoz, vagy a kantárhoz. Ez nem volt nagyon célravezető megoldás, ugyanis a boruláskor megakadályozta, hogy szabadon mozogjon. A kantárhoz kötözött kéz előrevetítette, hogy képtelen lesz elengedni saját fogatát, és elgurulni a mögötte futó kocsi elől.
T. Horváth Ágnes