logo

XXIII Januarius AD

Ősi eredetű játékok és ünnepek.

A március 19-i és október 19-i lóversenyek, az április 25-i zsákbafutás versenye (Robigalia), öszvérnyargalás és versenyfutás Consualia ünnepén augusztus 21-én és december 15-én, a halászok versenye (ludi piscatorii) június 8-án, az Októberi Ló híres versenye október 15-én; ezen a különböző városnegyedek legjobb lovasai versenyeztek, a győztes lovat leölték, fejét pedig a győztes városnegyed egyik jól látható pontjára tűzték ki.

Ezeket az ünnepeket csak egy napig ülték. A köztársaság korában, a nagy győzelmeket és az állami élet számára fontos évfordulókat, több napig tartó játékokkal (ludi) ünnepelték meg. Alig volt hónapja az évnek, amelyre ne esett volna valamilyen nagyobb ünnep. A nagy játékokkal kapcsolatos ünnepségek a csapadékmentes, melegebb hónapokra kerültek. Április 4-e és 10-e között a ludi Megalenses alkalmával Kybelé istennőről emlékeztek meg, 12-e és 18-a közötti héten, a ludi Cerialesen Ceres istennőt ünnepelték, április 28-tó1 május 3-ig terjedő napokon Flora istennő tiszteletére tartották meg a Floraliát.

Joggal megállapíthatjuk, hogy április egész havában ünnepeltek. Július 6-13-ig Apollo tiszteletére adtak versenyeket (ludi Apollinares), 20-30-a között hatalmas küzdelmeket rendeztek Caesarnak a polgárháborúban aratott nagy győzelme emlékére.

A forró augusztus havát kihagyták az ünnepségek naptárából, szeptember 4-19-e közötti időre estek a ludi Romani hagyományos versenyei, a császárkorban október 3-12-ig Augustusnak, a béke helyreállítójának (Fortuna redux) emlékét ünnepelték meg, október 27-november 2-e hetében L. Sulla dictator győzelmeiről emlékeztek meg (ludi Victoriae Sullanae), a hagyományos ludi plebei küzdelmei november 4-én kezdődtek és november 7-ig tartottak. Ezek a rendszeresített, évente visszatérő, rendezvényekkel kapcsolatos ünnepek az év száz napját vették igénybe és ennyi alkalommal szórakozhattak a rómaiak. De csak ennyi alkalommal?

A császárkorban további ünnepeket iktattak be, megünnepelték Augustus születése napját, majd aztán minden uralkodó császár születésnapját, uralomra jutásának évfordulóját,. voltak győzelmi és felavatási ünnepségek, hogy a családi, házi ünnepségekről ne is beszéljünk. (A Saturnalia, decemberben rendezett farsangi vidámságú ünnepéről később emlékezünk meg.)Forrás:
Ürögdi György: A régi Róma (Budapest 1963)
Lektorálta: Borzsák István és Hahn István