logo

XI December AD

Hellenista hadtudósok

Philón (Kr. e 290 körül Kr.e. 230 körül)

Az első igazi, az erődépítészet alapelveivel teljesen tisztában lévő szakíró a görög Philón. Fő várépítészettel is foglalkozó művében (Mechanika) pontosan összegzi a kor lefejlettebb erődítési technikáit, nem csak a formákat és a tervezhető méreteket írja le, hanem ennek okait is. Ez bizonyítja jártasságát az ostromok megvívásában is, és valószínűsíti, hogy a leírtak között akad saját ötlet is. Részletesen kitér a fal szerkezetek építésére. Az alapokat gipszbe rakott kövekből kell elkészíteni a megfelelő szilárdság elérése miatt. Az általában 4,4 méter vastag falakba néhány méterenként gerendázatot kell beépíteni, a gyakori földrengések, de inkább az ostromló hadigépek hatásainak kiküszöbölése végett.
Fontos megállapítása, hogy a várható különböző terhelések miatt a gépek elhelyezésére szolgáló tornyokat nem szabad összeépíteni a kötőfalakkal. A fal külső síkjáról is van megjegyzése. Ezt kiugró kövekből kell építeni, hogy a 26,2 kg-os golyó (a nehéz kőhajítók lövedéke) elakadjon bennük.

A védvonalak kialakításának Philón által leírt elmélete szintén a fejlődés élvonalába tartozik. Mivel az ostromgépek fő célpontjai a tornyok, ezért a tornyokat úgy kell kialakítani, hogy egyrészt fedezni tudják egymást, másrészt ne legyenek fedezet nélküli részeik. Ezért javasolja az ötszögü toronykialakításokat, valamint az élükkel a falsíkra merőlegesen történő beépítést. Másik módszer a lépcsőzetes lefutású falaknál az összekötő elemekre épített olyan torony, amelyik alkalmas mindkét falsík és a szomszédos tornyok oldalozására is. A gépeket tartalmazó tornyokat magasra tervezi, de kitér arra, hogy a többit alacsonyabbra kell építeni, inkább a fal vastagságának növelésével.

A védelmet szakaszolni kell, a falak tövébe és az elővédművekre fedett lőállásokat kell telepíteni. Az árkokba kitörőkapukat, elöműveket kell telepíteni, illetve biztosítani kell a vár és az árkok földalatti kapcsolatát. Philón az elővédművek néhány száz méteres mélységben kívánja tervezni, mégpedig úgy, hogy az ellenség ezek elfoglalása után se tudja telepíteni az egy talentumos (nehéz) hajító gépeit. Ezért pontosan meghatározza az árkok, sáncok mélységét, szélességét.


Forrás: Dr. Winkler Gusztáv A városerődítés kezdetei (Kr.e. 5000 Kr.e. 1000)