logo

III Sextilis AD

Nyíllal kilőtt üzenetek

Polyaenustól tudjuk, hogy kisebb távolságra a hírszerzők nyíllal kilőtt levél útján érintkeztek megbízóikkal, vagy dárdára kötözték a levelet és úgy dobták be az ostromlott városba. Polyaenus beszéli azt az esetet, mikor Caesar a gallusokkal körülzárt Quintus Cicero segítségére sietett, és hogy érintkezésbe tudjon lépni Ciceróval, kiküldött egy katonát azzal a paranccsal, hogy levelét kösse dárdára és éjjel dobja át az ostromlott város falán.
A falon álló őrök elfogták a levelet és átadták Cicerónak. A levélben Caesar azt az üzenetet küldte, hogy az őrség tartson ki, mert már jön a segítőcsapatokkal. És csakugyan, nemsokára már mutatkozott is a városhoz vezető úton a por és füst, ami Caesar közeledését jelentette.

Ugyancsak Polyaenus beszéli, hogy mikor Artabasos egy várost ostromolt, sikerült neki a városban tartózkodó sikyoni Timorenost árulásra csábítania, és ez alkalommal abban egyeztek meg, hogy mindegyikük nyílra erősíti levelét és úgy lövi ki bizonyos előre megállapított helyre.

Ily módon érintkeztek egymással, és így sikerült Artabasosnak a város és a védősereg állapotáról mindig pontos adatokat szereznie, úgyhogy végül könnyűszerrel elfoglalta a várost.