logo

XV Quintilis AD

Az írott törvények és az ősi szokások megszegése

A törvények megszegése fogalomkörébe nemcsak az írott törvényekkel szembeni kihágások tartoztak, hanem a szokásokkal szembeniek is. Katonák esetében ezt is szigorúbban ítéltek meg. Polybiosnál a lopásért botbüntetés járt, de a tolvaj akár súlyosabb ítéletet is kaphatott. Cato például levágatta kezét annak, aki meglopta a bajtársait. Modestinusnál fegyverlopásért lefokozás járt, Rufusnál a hadseregből való elbocsájtás és a megbélyegzés szerepel szankcióként. A köztársaság korábban tehát a lopást szigorúbban büntették.

A nemi erőszakra ugyan szintén kevés forrás utal a hadsereg kapcsán, de annak elkövetéséért (hasonlóan annak a megkísérléséhez) általában halálbüntetést szabtak ki. Nem véletlen, hogy a köztársaság bukása utáni kaotikus állapotok megszüntetése folyamán Augustus császár intézkedései között ott találjuk a nő- és gyermekvédelmi intézkedések megerősítését.

A kora és közép-köztársaságkori tradíciók - ellentétben a görögökkel - a hadseregben egyáltalán nem toleráltak a homoszexualitást és a férfiprostitúciót. Ezen magatartás szankciói közé a testi fenyítést és a halálbüntetést is egyaránt alkalmazták. Ezek egészen a köztársaság utolsó századáig kitartottak, amikor is a hellenisztikus hatások is begyűrűztek a hadseregbe is, így homoszeuxalitás iránt némiképp már elnézőbbek lettek.Forrás: Tóth László - Köztársaságkori Róma katonai büntetőpolitikája